Quantcast
Channel: Catei - Pisici
Viewing all 45 articles
Browse latest View live

6 Semne ale obezitatii la animalele de companie

$
0
0
Obezitatea la animalele de companie, in special la caini si pisici, incepe sa devina o problema tot mai prezenta. O evaluare a greutatii optime pentru animalul dumneavoastra de companie poate fi un prim pas in prevenirea si tratarea obezitatii. Obezitatea prezinta mai multe pericole pentru santatatea cainilor si pisicilor si le scurteaza viata. Daca aveti un caine obez sau o pisica obeza ar trebui sa mergeti la o consultatie la medicul veterinar pentru a exclude ingrasarea cauzata de o afectiune (hipotiroidism) sau de eventualele medicamente daca animalul se afla sub tratament. Cea mai comuna cauza a obezitatii este alimentatia bogata in calorii si lipsa exercitiului. In acest caz trebuie sa stabiliti o dieta si un plan de exercitii preferabil sub indrumarea unui medic veterinar.

1 Observati ca animalul dumneavoastra nu mai este "in forma".

Cand il priviti de deasupra, cutia toracica trebuie sa se evidentieze fata de restul corpului. Privit din lateral trebuie sa observati ca partea din spate este mai ingusta decat cea din fata si nu este doar o linie dreaptaintre cutia toracica si abdomen. Daca animalul dumneavoastra este blanos, puteti sa observati forma acestuia printr-o palpatie usoara de-a lungul corpului.

2 Nu mai puteti simti coastele la palpare.

La o apasare usoara cu varful degetelor ar trebui sa simtiti usor coastele cainelui sau pisicii. Daca nu simtiti decat tesut moale atunci probabil animalul este supraponderal.

3 Animalul dumneavoastra de companie este tot timpul in cautare de mancare.

Un caine sau o pisica ce este mereu in cautare de hrana prezinta un risc de obezitate mai mare decat unul care este obisnuit sa manance doar cand are nevoie. Este bine ca animalul sa aiba hrana in permanenta si sa manance cand vrea si cat vrea. In acest fel se va obisnui sa aiba mancare mereu si va manca doar cat are nevoie. Aceasta metoda de hranire nu este intotdeauna potrivita. Puteti sa ii oferiti gustari ce au putine calorii, ca de exemplu morcovii, dar sa aveti grija deoarece unele alimente pot fi toxice pentru animale.

4 Observati ca pisica sau cainele dumneavoastra este mai "lenes".

Un animal ce are o greutate optima are nevoie de exercitiu in fiecare zi, si ii face placere sa se joace. Animalele supraponderale obosesc mai repede si cheful de joaca sacade. Greutatea suplimentara poate afecta negativ articulatiile, sistemul respirator si sistemul cardiovascular.

5 Animalul sufera mai mult de caldura din timpul verii deoarece grasimea actioneaza ca un izolator.

6 Cainele sau pisica raspunde mai greu la anestezic, de aceea este necesara o cantitate mai mare pentru a avea efectul dorit.

Rabia (turbarea) la caini si pisici

$
0
0
Rabia sau tubarea este o afectiune virala grava ce ataca sistemul nervos central la mamifere si poate chiar sa cauzeze moartea. Rabia se transmite mai ales prin muscatura unui animal infectat. Cel mai des sunt semnalate cazuri de rabie la animale dar si oamenii sunt afectati in caz de muscatura. Virusul de la saliva infectata ataca mai intai sistemul nervos si apoi creierul. Virusul poate avea o perioada de incubatie cuprinsa intre 2 si 8 saptamani fara ca simptomele sa se manifeste. Odata ce a fost infectat creierul, virusul se inmulteste, sunt afectate glandele salivare si apar primele simptome. Daca simptomele apar, rabia este fatala deoarece nu exista tratament cunoscut. Decesul se produce in maxim 7 zile. In tara noastra pot transmite virusul animalele salbatice cum ar fi lupii si vulpile dar si cainii si pisicile fara stapan.

Simptome

Simptomele rabie nu sunt intotdeauna aceleasi pentru toate animalele. Un caine afectat ar putea sa nu prezinte toate simptomele. Semnele initiale sunt modificarile de comportament si de personalitate. La inceput cainele poate deveni mai anxios, mai timid si chiar mai temator fata de oameni si de alte animale. Acesta va linge des locul unde a fost muscat si poate avea febra. Simptomele progreseaza si acesta devine agitat si va reactiona excesiv la stimuli vizuali si auditivi. In ultimna faza animalul devine agresiv si dezorientat. Incepe sa muste animale si obiecte din jurul sau. Se instaleaza paralizia corpului si gatului ce il impiedica sa inghita cauzand scurgerea salivei din gura. Saliva are un aspect spumos in acest moment. Moartea se instaleaza la putin timp dupa instalarea paraliziei.

Diagnostic

In cazul animalelor nu se poate face un diagnostic definitiv decat dupa moartea acestora, cautand anticorpi in celulele creierului animalului afectat. In cazul oamenilor se pot face teste extinse la saliva, sange si par, dar acestea nu sunt disponibile si pentru animale. In cazul animalelor vii diagnosticul se va pune in functie de semnele clinice.

Tratament

Nu exista tratament pentru rabie. Animalele ce prezinta simptome avansate de rabie trebuiesc eutanasiate. Acest lucru este necesar pentru a evita suferinta prelungita si pentru a impiedica transmiterea virusului la alte animale sau chiar la oameni. Pentru oameni exista o serie de vaccinuri care se pot face dupa expunerea la virus, dar din momentul in care se instaleaza simptomele rabia este aproape intotdeauna fatala..

Preventie

Preventia este cea mai buna metoda de a tine in frau acesta afectiune. La caini si pisici vaccinarea antirabica trebuie facuta o data pe an si este obligatorie prin lege. Vaccinul antirabic la oameni este mai complicat si de aceea este facut doar de cei ce au risc crescut de expunere la acest virus. Tratamentul antirabic post expunere este obligatoriu si pentru cei vaccinati.

Vomitatul acut la pisica

$
0
0
Pisicile vomita din cand in cand daca au mancat ceva care le deranjeaza stomacul sau daca au un sistem digestiv prea sensibil. Voma devine acuta atunci cand pisica vomita des si nu se opreste pana nu da afara tot din stomac si vomita un lichid galben spre verde, aceasta culoare fiind datorata bilei. Daca observati acest lucru trebuie sa va adresati de urgenta medicului veterinar.

Cu toate ca de multe ori cauza varsaturilor este una banala, aceasta poate fi un simptom al unei afectiuni mai grave. Este dificil de stabilit un diagnostic bazat doar pe aceste simptome deoarece voamtul poate avea un numar foarte mare de cauze.

Simptome ale vomitatului acut la pisici:
 - slabiciune
 - voma fara oprire
 - durere
 - voma de culoare rosie deschisa datorata sangelui prezent in voma
 - voma de culoare maronie sau rosie inchisa datorata sangelui prezent in voma

Posibile cauze ale vomei acute la pisici:
 - tumorile
 - accident vascular cerebral cauzat de caldura
 - boli de ficat
 - gastroenterita
 - schimbari ale dietei
 - indigestie
 - dischinezie biliara
 - mancatul prea repede
 - reactii alergice la unele alimente
 - intoleranta alimentara, unele alimente pot fi toxice pentru pisici
 - afectiuni ale glandelor suprarenale
 - dislocarea stomacului
 - parazitii intestinali
 - obstructionarea esofagului
 - disfunctii metabolice
 - disfunctii renale

Diagnosticarea vomei acute la pisici

Atunci cand duceti pisica la veterinar sa luati si o mostra de voma cu dumneavoastra. Medicul veterinar va lua temperatura si va controla abdomenul. Daca se dovedeste a fi ceva trecator medicul va va recomanda sa colectati probe de scaun din acea perioada deoarece ar putea releva problema ce cauzeaza vomitatul. In unele cazuri pisica vomita pentru a isi curati organismul de toxine. Varsatul poate fi provocate si de gehemurile de blana care se formeaza in stomac atunci cand pisica se curata.
Daca voma contine o cantitate mare de mucus cea mai probabila cauza poate fi inflamarea intestinului. Mancarea nedigerata prezenta in voma poate insemna ca aceasta a fost toxica sau ca pisica pur si simplu a mancat prea mult. Culoarea galbena spre verde cauzata de bila poate insemna o problema cu fierea sau cu pancreasul. Danca contine sange rosu deschis, stomacul poate avea o ulceratie. Daca contine sange rosu inchis sau maroniu, poate insemna ca este o problema la intestine. Daca voma are un miros urat si patrunzator aceasta poate fi cauzata de o obstructie intestinala.

Tratament pentru vomitatul acut la pisici
Tratamentul depinde foarte mult de cauza principala ce a determinat vomitatul. Acesta poate sa includa:
- schimbari ale dietei
- medicamente antivomitive
- antibiotice pentru ulcerele provocate de bacterii
- corticosteroizi pentru tratarea bolilor inflamatorii
- operatie in cazul unei tumori

15 lucruri interesante pe care nu le stiai despre caini

$
0
0
Cu totii stim ca un caine poate fi cel mai bun prieten al omului dar sunt unele lucruri pe care poate nu le stim.
1. Cainele a fost primul animal pe care oamenii l-au domesticit acum mai bine de 12.000 de ani chiar si inainte de oi, vite si capre. Se estimeaza ca in prezent traiesc peste 400.000.000 de caini in toata lumea. Cea mai veche rasa de caini cunoscuta este Sluki numit si "cainele regal din Egipt" sau "ogarul persan".
2. Cea mai comuna rasa de caine din statele unite ale americii este Labrador Retriever iar cea mai rara Cesky Terrier ce numara aproximativ 350 de exemplare in lume.
3. Cea mai mica rasa din lume este Chihuahua ce poate avea la maturitate 15 - 20 cm si 1 -3 kg. Cea mai inalta rasa este Irish Wolfhound ce poate avea chiar si un metru inaltime iar cea mai grea este Saint Bernard ce poate ajunge la o greutate de peste 120 kg.
4. Aproape toate rasele de caini au limba de culoare roz dar Chow Chow si Shar-pei sunt rase ce au limba de culoare neagra sau albastra.
5. Cea mai inteligenta rasa de caine pare a fi Border Collie si Pudel.
6. Ogarul englez (Greyhound) este rasa de caine cea mai rapida, acestia putand atinge cea mai mare viteza a unui caine 72 kilometri pe ora.
7. Cainii din rasa newfoundland sunt foarte buni inotatori iar cei din rasa Basset nu pot inota.
8. Dalmatienii sunt faimosi pentru petele lor negre dar se nasc cu blana complet alba. Petele apar pe masura ce se maturizea
za.
9. Puii de caine se nasc orbi surzi si fara dinti iar pipaitul este primul simt care se dezvolta.
10. Cainele este mamiferul ce are cea mai variata forma si dimensiune a corpului, dar toate rasele de caini sunt anatomic identice cu 321 de oase si 42 dinti permanenti.
11. Cainii sufera de multe boli de care sufera si oamenii. Obezitatea la caini este o problema la fel de mare ca pentru oameni. Un alt lucru interesant este ca numai oamenii si cainii au prostata.
12. Multi oameni hranesc cainii cu aceleasi alimente pe care le consuma si ei dar multe din ele sunt toxice pentru caini.
13. Ochii cainilor reflecta o culoare verde in intuneric dar cateodata pot fi si portocalii sau rosii.
14. In 1957 cateaua Laika a fost primul animal care a calatorit in spatiu dar din pacate a fost si primul animal care a murit in spatiu.
15. Cainii pot interpreta zambetul uman ca un semn de agresiune mai ales atunci cand se vad dintii.

9 lucruri interesante mai putin cunoscute despre pisici

$
0
0
1. Toate felinele, fie ele domesticite sau salbatice fac parte din aceeasi familie: felidele. Pisicile domnestice au ca origine o specie de dimensiuni mici numita felis silvestris, pisica salbatica denumita popular si mâță sălbatică, mârtan sălbatic sau cotoi sălbatic.
2. Singurele feline care traiesc intr-o comunitate sunt leii. Toate celelalte feline sunt pradatori singuratici si prefera sa vaneze si sa traiasca singure.

3. Inima pisicilor bate de doua ori mai repede decat la oameni si poate ajunge la 250 batai pe minut. Metabolismul este si el mai accelerat si au nevoie de mai mult oxigen comparativ cu dimensiunea corpului.
4. Dupa unii istorici pisicile au fost domnesticite pentru prima oara acum 4000 de ani in Egipt atunci cand oamenii au observat ca pisicile vaneaza soareci si sobolani ce se hraneau cu cerealele din depozite. Este un lucru stiu ca pisicile aveau un statut aparte si erau chiar venerate in Egiptul antic, dar foarte putini oameni stiu ca ele se bucurau de o atentie deosebita si in Roma imperiului Roman. Romanii credeau ca pisicile sunt zeul libertatii si erau singurele animale lastate sa se plimbe in voie prin templele romane. In timpul lui Iulius Cezar in anul 54 I.Hr. pisicile au fost aduse tocmai in Britania si Galia (Franta de azi) de catre trupele romane ce le aveau ca mascota. Mai apoi pisicile s-au raspandit pe tot continentul.
5 Se spune ca pisicile traiesc cam 14 -15 ani dar au fost cazuri cand au trait mult mai mult timp. Cea mai longeviva pisica femela ajunsa si in cartea recordurilor a fost Creme Puff care a trait in Austin, Texas s-a nascut in 1967 si a murit in 2005 la varsta de 38 de ani. Cel mai longeviv motan a fost Puss care a trait in Devon, Anglia si a murit in 1939 la varsta de 36 de ani.
6. In majoritatea tarilor din lume atunci cand o pisica neagra iti taie calea, este semn rau si iti aduce ghinion dar in UK acest lucru este tocmai invers, o pisica neagra care iti taie calea aduce noroc.
7. Pisicile nu simt gustul dulce deoarece nu au papilele gustative dezvoltate pentru acest lucru. Ciocolata este chiar toxica pentru pisici.
8. Cu toate ca in zilele noastre sunt multe concursuri de frumuste pentru pisici, primul concurs de acest fel a avut loc in 1871 la Crystal Palace in Londra
9. Pisicile aduc si alte beneficii stapanilor in afara de faptul ca prind soareci. Se spune ca pisicile alunga sentimentele negative si sunt un animal de companie bun pentru oamenii singuratici. Alintarea pisicii poate ajuta la combaterea stresului, a anxietatii si a depresiei.
Viewing all 45 articles
Browse latest View live