
1 Observati ca animalul dumneavoastra nu mai este "in forma".
Cand il priviti de deasupra, cutia toracica trebuie sa se evidentieze fata de restul corpului. Privit din lateral trebuie sa observati ca partea din spate este mai ingusta decat cea din fata si nu este doar o linie dreaptaintre cutia toracica si abdomen. Daca animalul dumneavoastra este blanos, puteti sa observati forma acestuia printr-o palpatie usoara de-a lungul corpului.
2 Nu mai puteti simti coastele la palpare.
La o apasare usoara cu varful degetelor ar trebui sa simtiti usor coastele cainelui sau pisicii. Daca nu simtiti decat tesut moale atunci probabil animalul este supraponderal.
3 Animalul dumneavoastra de companie este tot timpul in cautare de mancare.
Un caine sau o pisica ce este mereu in cautare de hrana prezinta un risc de obezitate mai mare decat unul care este obisnuit sa manance doar cand are nevoie. Este bine ca animalul sa aiba hrana in permanenta si sa manance cand vrea si cat vrea. In acest fel se va obisnui sa aiba mancare mereu si va manca doar cat are nevoie. Aceasta metoda de hranire nu este intotdeauna potrivita. Puteti sa ii oferiti gustari ce au putine calorii, ca de exemplu morcovii, dar sa aveti grija deoarece unele alimente pot fi toxice pentru animale.
4 Observati ca pisica sau cainele dumneavoastra este mai "lenes".
Un animal ce are o greutate optima are nevoie de exercitiu in fiecare zi, si ii face placere sa se joace. Animalele supraponderale obosesc mai repede si cheful de joaca sacade. Greutatea suplimentara poate afecta negativ articulatiile, sistemul respirator si sistemul cardiovascular.
5 Animalul sufera mai mult de caldura din timpul verii deoarece grasimea actioneaza ca un izolator.
6 Cainele sau pisica raspunde mai greu la anestezic, de aceea este necesara o cantitate mai mare pentru a avea efectul dorit.